0
Posted 13/07/2006 by Malkavian in Comics
 
 

Books of Doom (Review)

Verhaal door Ed Brubaker
Tekeningen door Pablo Raimondi
Uitgegeven door Marvel in 2006

De schrik van de Fantastic Four, Avengers, Spiderman en vele andere, de despoot van de kleine staat Latveria,de meest geschikte patient voor Freud is Victor Von Doom, of beter gekend als Dr.Doom. Zijn verleden is verhuld in shaduw en mysterie. Books of Doom geeft in een 6 delige mini-reeks de verhalen die Doom op Freud’s sofa zou vertellen. Books of Doom vertelt het verhaal hoe de jonge Doom koning werd van Latveria. In de reeks kom je te weten welke verschrikkingen hij als kind heeft doorstaan. Waarom zijn moeder magie gebruikte tegen de dorpelingen waarop die hun zigeuner familie verstoten. De haat tegen de zigeuners zorgde ervoor dat Doom’s moeder de koning’s soldaten vernietigde tezamen met de kinderen uit het dorp. De dorpelingen achtervolgden haar met de dood van de “zigeuner heks” als gevolg. Vanaf toen wist iedereen dat het nooit meer goed ging komen met Victor Von Doom. Op de begrafenis vervloekte hij de schuldige. Normaal gezien worden zo’n woorden van een 4-jarige weggelachen, maar de zigeuners zagen meer dan loze woorden in de ogen van Victor. Hij groeide verder op, had een zielsvriendin waar hij smoor op was. Maar toen zijn vader ook om het leven kwam, veranderde Victor volledig. Hij begon zich in zwarte magie te verdiepen, maar dat alleen was niet genoeg. Daarom verdiepte hij zich in het ontwikkelen van nieuwe technologien en wapens. Die gebruikte hij later in de strijd tegen de koning en zijn soldaten , om het zigeuner volk van de onderdrukking te bevrijden. Als snel werd zijn genialiteit ontdekt door Amerika. Victor werd dan ook naar de States gehaald om er verder te studeren en in het geheim wapens te maken.

In Amerika leerde hij Reed Richards kennen, maar tijd om vrienden te worden was er niet. Victor merkte al gauw op dat Reed even geniaal was, mischien overtroefde Reed Victor wel. Victor’s jaloezie en arogantie maakte van hem een zonderling. De enige keer dat hij sociaal deed, verliep dan ook niet perfect. Toen Reed toevallig in Victor’s kamer was om contact te zoeken, zag hij dat Victor een foute berekening had gemaakt. Vol woede voor deze belediging van zijn inteligentie maakte Victor duidelijk dat Reed niet welkom was. Victor’s experiment mislukte en hij werd verminkt voor het leven. Doom beschuldigde Reed van knoeien met zijn experiment en zwoer wraak Verminkt gaat hij op zoek naar een klooster in Tibet. Daar leert hij zijn magie te perfectioneren. Al gauw werd de leerling de meester. Hij combineerde magie met technologie voor zijn armor. Gewapend met deze kennis en macht ging hij terug naar Latveria om zijn familie te wreken en de macht over te nemen.

Books of Doom gaf een goed beeld van hoe ik me Doom voorstelde. Maar het zorgde er ook eveneens voor dat ik de menselijkheid en het lijden van hem begreep en meevoelde. Brubaker is er in geslaagd een ziel te geven aan dit verhaal. Deze mini-serie is goed leesvoer en verveelt je geen moment. Ik ben niet echt een grote fan van de tekenstijl maar het stoorde me ook niet. De tekeningen waren goed maar springen er niet uit.

Score : 7/10

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian